Wednesday, 30 November 2011

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Double Crochet

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Image Detail
~double crochet yang dah siap~

kita dah belajar:
*slip knot
*chain
*single crochet
*half double crochet

sekarang ni:double crochet

*sambil-sambil tu, dengar-dengarla dia cakap apa*

Diagram 1 double crochet
tu, nampak tu, masuk kat chain yg keempat~
Diagram 3 double crochet
Diagram 4 double crochet
Diagram 5 double crochet
pastu, buatla sampai habis, macam kat atas tu
Diagram 6 double crochet
kalau nak sambung ke atas[macam rajah atas nih],pusing kerja kita ke belakang, lepas tu, buat 3 chain, kemudian teruskan double crochet~

kalau perasan kan, double crochet lebih kurang je dengan single crochet dan half double crochet~konsep yang sama, tapi gulungan benang yang first-first tu je lain~

begitu juga dengan yang kita akan belajar, treble crochet, lebih kurang je konsepnya~
sebab tu saya kata, kuatkan asas dulu, insyAllah yg lain-lain teguh~

asas seterusnya:treble crochet, insya Allah!

Reactions:

0 positive feedback: