Monday, 6 November 2017

JSU: Jabatan Smart Group dan Usrah

Memperkenalkan diri sendiri, aku Nurizzati Aisyah, ahli Jabatan Smart Group dan Usrah di sebuah organisasi namanya Rakan Masjid UTP.

Aku berusia 21 tahun, jurusan kejuruteraan kimia, the moment when I am typing, I am third year 2nd semester. Dulu sekolah kat Ipoh: Sekolah Raja Perempuan Taayah. Sebuah sekolah agama yang ambil aliran Azhariyah. Mengenal usrah sejak usia tingkatan satu, dan suka usrah.

Penting untuk pembaca tahu latar belakang saya, sebab sesetengah orang ada beberapa jenis pandangan yang stereotype. Contoh:

"Budak engineering punya view usrah lain daripada budak pure agama.."

"Budak UIA punya usrah lain dengan budak UTP mahupun MMU.."

"Cara fikir, budaya berlainan dari tempat ke tempat lain.."

"Background sekolah agama lain daripada background sekolah biasa.."

Kalau ikutkan, stereotype ni tak bagus, tetapi mungkin stereotype ini mempengaruhi daya dan cara fikir tentang usrah. Maka, mungkin korang yang mempunyai latar belakang yang sangat lain daripada saya akan rasa lain baca entri-entri usrah saya yang seterusnya.

Namun begitu, aku ada satu kepercayaan bahawa perbezaan pendapat dan cara fikir akan menatijahkan satu idea yang bernas lagi menarik.

-------------------------------------------
Tujuan sebenar aku menulis benda ni adalah aku berhasrat untuk mengekspreskan idea dan thoughts yang selalu berlegar-legar di kepala aku tentang usrah. Kebelakangan ini ada beberapa isu yang membuatkan aku terfikir: Usrah Gen Z, usrah di zaman moden, apa yang dikekalkan dan apa yang boleh difleksibelkan, etc.

Dalam JSU, aku berminat dalam bidang pembinaan nuqaba. Atau pembinaan fasilitator. Kerja yang sangat complicated tapi tak tahu aku suka. Aku banyak idea tetapi aku dan ahli JSU tak mampu nak execute banyak-banyak idea sebegitu dalam satu-satu masa yang singkat. 

Aku menulis di sini, aku harap aku mampu memberi inspirasi kepada nuqaba-nuqaba/fasilitator-fasilitator/mentor-mentor di luar sana yang ketandusan idea: nak buat apa dalam usrah, macam mana nak buatkan usrah jadi menarik, dan sebagainya

Tulisan aku mungkin selalunya random pasal usrah, atau tersusun. 


Wednesday, 26 July 2017

Seven Years Ago

Ketika itu tahun 2010.

Aku masih ingat lagi, usia aku yang baru jejak tingkatan 2 itu baru nak aktif bola jaring di sekolah.
Teringat dahulu senior-senior yang gigih ajar kami teknik-teknik dalam permainan bola jaring.

Cuma anehnya bola jaring di sini, kami mula main dengan al-fatihah dan al-mathurat, tutup dengan tasbih kafarah, rabitah hati dan tazkirah.
Kemudian diikuti dengan dinner sama-sama.

Menjadi keanehan pada budak taayah, junior makan sekali dengan senior pada ketika itu.

The result is, hubungan kami menjadi rapat, seakan rindu gila nak turun main netball.

Perkara itu menjadi budaya di court ni selama, cuma setahun itu sahaja.

Menginjak tahun 2011 dan seterusnya, senior-senior tersebut sudah bergraduasi. Bila mereka bergraduasi, tiada lagi mathurat di court, tiada lagi rabitah hati etc. Entah mana hilang semua itu

Bila giliran aku naik jadi senior, ada mulut-mulut yang throwback benda tu dan teringin sangat nak buat semula, entah kenapa, masing-masing tiada kekuatan nak mulakan.

Cuma budaya rabitah hati tu masih ada.

Aku mula mempersoalkan, ke mana pergi keberhasilan 'tarbiyah-tarbiyah' ringkas di court....

Tahun 2016, aku dah jadi alumni. Entah kenapa Tuhan ilhamkan teammate aku untuk berkumpul. Which is, agak impossible untuk alumni buat gathering semata-mata nak main netball.

Aku dulu tak suka sangat teammate aku sebab aku bukan sekepala dengan dyorang. Tapi entah, jiwa aku sangat enthusiast nak gather sekali dengan dyorang.

Mungkin berkat doa rabitah dahulu.

Tetiba harini pulak, nak gather + with usrah. wait, what? Kawan-kawan aku dulu bukan geng BADRI mahupun KP. MashaAllah

Kadang-kadang, kalau jumpa junior netball yang dah tak kenal, dyorang akan terdengar-dengar cerita kakak-kakak dulu ada amalan-amalan yang mereka jaga, itulah kekuatan kami.

Afiqah cakap, akak adalah antara orag yang sangat sayang sekolah, walaupun dah third year.

Aku pun hairan sebenarnya.

Dulu kecik-kecik, dah kenal agama, kenal usrah, kenal mathurat kat court , etc. Lepas tu masuk UTP, jumpa permata pulak. My development continues, being stronger year by year.

Throwback and appreciate what I have really makes me feel grateful on everything that I have :')

Thank you Allah for everything

Monday, 17 July 2017

Tetra Pak Sdn Bhd Sustainability Initatives

8 Jun 2017

I was given an honour opportunity to attend Youth Empowerment Sustainable Consumption and Production (YESCP) Mini Workshop located at Petaling Jaya. I don't have any expectations for the activities in day 2. However, the talks and programmes given was very satisfying as I had to skip few classes during the 2 days of workshop.

I was appointed to write about the Tetra Pak Sustainability

Other than water sustainability, the topic sustainability that implemented by Tetra Pak really catches my attention. I was so adoring the effort made by the Tetra Pak Sdn Bhd to have sustainable food packaging while protecting the food inside it. I wish when I graduated I could be working in any company that have this kind of philosophy.

Tetra Pak was founded by Ruben Rausing, he was a firm believer that a package should save more than it costs. When food is packaged it can be transported and made available to consumers everywhere in a safe, efficient, and affordable way.

Tetra Pak was inspired to have the best packaging as best as the nature's best packaging, which is the egg shells concept. The mass of the egg shells is only made up of 10% of its mass. The egg shells also protect the nutrients inside the egg for a very long period of time. The shells also deliver food an ensures food safety. That inspiration is the golden goal of Tetra Pak company. As for now, the highest achievement that Tetra Pak achieved is 7% packaging and 93% product.

Tetra Pak not only protecting the food, but also protecting what's good. The term 'what's good' consists of the protecting the people and the futures, which including the sustinability issues seriously in their business.

Since this workshop is circulating around the sustainability issue, the speaker elaborates more on the protecting future.

Tetra Pak produced recyclable products and the raw materials are obtained from proper logging activities. The speaker introduced to us what the packaing is made of, and they do mention about the alumunium sheets within the packaging.

This caugt my attention since the aluminium sheets provide a very little carbon footprint. Although it is very little carbon footprint produced, the carbon footprint is still there.

Why aluminium sheets? To make the food last longer, and to reduce the cost of storage. If there is no aluminium sheet, they have to keep the food in freezer everywhere (during transportig the food, distribute to consumer, etc.), which consume spaces and money as well. However, research and development is made to figure out what is more relevant, more biological to replace the aluminium sheets, to reach zero carbon footprint.

The company keep growing, but they keep minimizing their impact to the Earth year by year.

Recycling became the main topic of this packaging. They claim that their products is not a waste. All parts of them are recycleable. There are some projects launched by the youth where they collecting the used package and recycled them to produced roofs for project kampung orang asli. It was an amazing effort, how we benefits to people in such way.

In my opinion since the packaging is lastly at the consumers' hands, the consumers should have awareness about the importance of recycling the packaging. Plus, the packaging is not unusual, it is used in many production of food. So the question is, how we are going to inculcate awareness about the importance of recycling among the consumers?


Monday, 29 May 2017

Random #1

Bismillah,

Post kali ni pun hanya secebis refleksi yang ingin aku muntahkan. Tiada kaitan pun dengan kalian-kalian yang membaca. Mungkin berkaitan dengan stalker (perasan en)

Hidup semakin sukar. Walhal aku hanya berusia 21 tahun. Belum ada tanggungjawab kerjaya dan rumahtangga pun.

Aku cuma memikul secelup tanggungjawab ummah, tetapi aku sudah mula goyah, seakan seluruh dunia di bahuku sehingga aku tidak boleh lagi menapak dengan stabilnya.

Aku terfikir-fikir, bagaimana manusia-manusia hebat berjaya memanifestasikan istilah 'well-rounded' tanpa sedikit pun urusannya tercicir: akademik, usrah, taklifan dan seribu satu macam di kampus ini.

Kebelakangan ini aku cuba merujuk kepada Tuhan Yang Maha Tahu, dengan harapan dia mendengar segala rungutan dan songeh aku yang banyak dosa ini.

Susah macam mana pun, moga aku istiqamah dengan jalan ini, setajam mana pun kaca yang menaburi


Monday, 20 March 2017

Mengembara Di Masa Lalu: Part 1

Bismillah

Coretan ini hanya refleksi tentang hidup aku.

Aku banyak belajar dengan duduk dan refleksi diri. Aku perlu menulis tentang refleksi. Apa yang aku lihat, apa yang aku fikir, apa yang aku rasa....

Tetapi malangnya aku berhenti menulis blog, menulis diari sejak aku masuk universiti. Sibuk, kata aku. Bukan sahaja sibuk, aku berasa aku berada di takuk lama dan susah move on bila kembali membelek kisah-kisah lama, terutamanya kenangan yang pahit-pahit.

Maka aku mengambil keputusan untuk berhenti menulis. Melupakan segala perasaan dan terus belajar.

Tapi aku mungkin silap.

Dulu masa zaman sekolah suka tulis diari, atau lebih kepada reflection writing, walau sesibuk mana pun. I think I learn a lot from this type of learning. And I lose my kind of learning recently.

Thanks to my lecturer Dr Tazli to make me writing again. It's a tool for me to learn, if not learning academically, learn about life. Tak rugi belajar ngn sir sepanjang satu semester.

Haih, panjangnya muqaddimah. Bukan ni aku nak cerita. Haha

--------------------------------------------------------

Tahun 2016, tahun mula akademik aku runtuh, moral dan semangat pun sedikit sebanyak meruntuh.

Kalau nak compare dengan zaman sekolah menengah, tahun 2016 ni tahun ke 3 kat universiti, umpamanya macam tingkatan 3 di sekolah.

Kalau direnung-renung semula, zaman tingkatan 3 tu memang zaman study aku merosot, semangat pun merudum. Kalau dulu zaman tingkatan 1 selalu dapat no 1 dalam kelas, pada ketika itu tidak lagi berlaku pada aku. Tetapi di hujung tahunnya aku bangkit dapat straight A PMR 2011, melayakkan aku untuk ke kelas aliran sains di tingkatan 4.

Dan yeah, di hujung tahun 2016 aku dapat flying colors sikit final exam semester tersebut. Umm, boleh la.

Aku masih ingat lagi,
Pada musim cuti panjang selepas tamat tingkatan 3, aku mula untuk proses recovery, banyak bercerita dengan kak yann pada ketika itu; my hesitation towards my netball team especially. Seakan-akan aku tidak menerima apa yang terjadi. Ah, tak matangnya aku, pentingkan diri sahaja. hahahaha.

Aku masih ingat lagi,
Ketika aku menapakkan kaki pada tahun 2012, aku mula untuk belajar bersungguh-sungguh, semua demi melihat agama Islam tertegak dengan caraku. Apa kaitan belajar dengan agama ni? Pada ketika itu, aku berfikir, kalau aku rajin belajar, aku dapat jadi golongan professionalist yang bukan sahaja professional pada kerjaya semata, bahkan kepada umat Islam juga. Itulah motivasi aku.

Sementara itu, hubungan aku dengan teammates aku diperbaiki lantas diperkasa, ketepikan semua sentimen perasaan dan emosi demi membentuk team yang kuat, bahawa budak sekolah agama perform dalam aliran sukan juga, walaupun bertudung labuh.

Kemuncak pada tahun 2012, aku menyaksikan banyak miracle dalam hidup: konflik dengan diri sendiri yang menjadi Young Scientist, ditawarkan untuk mewakili negara ke China membawa Nutty-Notty kebanggaan Taayah, dapat no 1 dalam kelas despite of the biziness and mumtaz thanawi.

Bukan senang nak mumtaz thanawi. No 1 dalam kelas pun tak senang.

Aku masih ingat lagi,
Betapa ketika itu aku merasakan; nikmat TuhanMu mana yang engkau mahu dustakan?

Sebentar tadi, ketika aku menguruskan diri selepas mandi, aku teringat dahulu kak yann pernah tanya aku;
kau no 1? kau buat apa? aku nak nasihat kau
Jujur, aku tak mampu nak recall apa jawapan aku pada dia. Menandakan aku sudah hilang identiti aku dalam jawapan itu.

Makanya tadi, aku buka fb messenger di laptop, gigih scroll perbualan itu. Aku jumpa.

Maka hari ini aku mahu listkan;

1. Pergantungan kepada Allah. Bila kita sibuk dengan urusan dunia, Dia lah tempat bergantung untuk kita teruskan hidup
2. Beringat selalu diuji dengan kesenangan
3. Berkat doa orang lain; berbaik dan tolong makhluk lain, kelak mereka mendoakan kita 
4. Ajar orang lain; Learning at the peak bila kita ajar orang lain

I am relearning.

Sometimes, past experience is a good teacher. Some of them we forget. Luckily I wrote them down in my diary.

So 2017 is equivalent when I was in form 4. I hope the miracle reoccurs macam dulu.

Way forward, aku nak belajar semula kehidupan dulu. Dengan membelek semula diari lama

Adios

Pernah Rasa Kau Tak Guna Dalam Komuniti Terdekat Kau? (eg; friends and families)

I watched a video from facebook published by Omeleto, I think, about a young boy commit suicide because of a text message.

He was bullied by his classmate, since elementary school til high school. However, when he was in high school, he exploded. 

To be short and nice, he received a text message from his classmate that mentioned; why not you put your gun on your head and get off from this world? 

And he reply; Don't worry, i won't see you tomorrow.

Eventually, he really did it.

His mother received a lot of letters from his friend, families and relatives, how the boy do matter to some people out there.

I repeat, the boy do MATTER to someone out there.

He just feeling he doesn't matter to anyone.

I was so touched

=======================================
I do feel the same, in some times. I feel I am not matter to people around me. To my family and friends.

But here, I found a very good tips to overcome this kind of feeling. You won't commit suicide, or at least your heart won't commit suicide.

Believe me, there's a lot of people out there will recognize you, will remember you, and will love you as well. 

Whenever the closest people lost faith to you, go out meet other people, meet strangers. Help them, talk to them, give them your love, and you will get it back somewhere.

This is how I build my confidence, and energize me back to continue my life journey. I believe there's a lot of people need me. Maka berbaktilah !

Remember this sentence; you do matter to someone out there. you do matter.