Sunday, 8 June 2014

Tribute to MY LOVE #PESP2014

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum :')


Aku mendapat pendidikan menengah di sekolah SMAN Perak, Sekolah Raja Perempuan Taayah. Urm, bukan lah gah macam SBP, MRSM, Cluster Schools, Vocational, dll. Dan, sekolah ni taklah serba serbi cukup seperti sekolah2 itu, namun aku bersyukur walaupun masalah kekurangan guru masih tak selesai, namun mereka sangat komitmen mendidik kami dan masih terus gagah mengajar 9 subjek PMR, 12 subjek SPM, Idadi, Thanawi and most crucial tahfiz.

Quite lot right? Itu sebab mereka hebat ! :D

What I'm really proud of this school is, aku rasa seperti sekolah ini medan yang sesuai untuk tunjukkan Islam itu yang tertinggi, kerana kurasakan tempat ini cukup pakej dengan akademiknya, sukannya, tahfiz, kokurikulum especially the young scientist, YS really makes Islamic Schools proud ! Even sukan tak la sehebat sekolah sukan, even akademik tak la mcm SBP, tapi aura berjuang atas nama sekolah agama tetap terasa.

And, I'm a part of that team : the LAGENDA, the Silat and the Young Scientist. It's so hard for us as we have no coach, no appropriate labs but rahmat Allah tu selalu datang.

Bak kata kak syiqin: Allah tu selalu je nak sentuh kite, kite je tak sedar T.T

#macam diskrimasi pulak huhu sorry tapi ni la yang aku rasa

After I got my excellent 12 A's, I tried to seek for scholarships. You know what, rasa berdebar tu semacaaaam sangat. Sebab org di sekeliling aku hebat hebat. Sampai kekadang rasa putus asa tu selalu ada.



Aku, hakikatnya tak hebat pun. Terasa rendah diri sesangat bila terima award ni. Niat aku berdiri di sini hanya untuk menunjukkan student dari sistem sekolah agama juga mampu berdiri bersama-sama sahabat-sahabat dari sekolah ternama. Aku tak segan silu menerangkan status sekolah ku kalau waktu taaruf, kawan-kawan taktau apakah Sekolah Raja Perempuan Taayah itu.

Sekali lagi, hakikatnya aku tak hebat pun. Aku terima penajaan ini bukan kerana usaha tanganku, bukan kerana aku ni pandai. Hakikatnya gerak geri langkahku semua dalam setiap doa ibu bapaku. Selain tu, tanpa guru ku, murabbiku, memang aku tak kemana. Sungguh, aku menyayangi mereka, dan aku taktau macam mana aku nak lahirkan maksud 'terima kasih' setiap kali aku berjumpa dengan mereka.


Sahabat-sahabat 49, yang memaknakan 5 tahun kehidupan di Bumi Barakah. Tak lupa jugak senior yang selalu nasihat, adik-adik yang selalu mengirimkan kata kata semangat. You girls complete me a lot :D

Dan, team kesayanganku LAGENDA, silat and YS, tanpa korang, langkahku tersekat.


When I got the offer from PETRONAS, I was quite, thinking.

You know what, daripada 9000 application online, 1500 di shortlist interview, hanya 350 yang dipilih untuk terima award ni. Yang hadir award ni 252 pelajar. Ya Allah alangkah bertuahnya!

Nikmat apa lagi yang hendak didustakan? Subhanallah terharu. Dan aku sangat terharu bila teringat orang2 di sekeliling aku.

Tadi, waktu award ceremony tadi, aku tengok muka parents aku excited sesangat. Tangkap gambar sana sini. Ramah ngan semua orang. Mungkin mereka rasa bangga tak terkata. Aku terpike gak apa lah yang mereka rasa selaku orang tua yang punya anak berjaya :')

Anyway, aku cerita semua detik ni, aku nak cakap yang aku tak bangkit sorang. Dan aku nak tunjukkan Islam tu yang tertinggi.




 


9 Syaaban 1435 H
Reactions:

0 positive feedback: