Thursday, 15 August 2013

Susah Hafal ye dik ?

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalamualaikum :)

Haha. AB sayang adik ketat-ketat. AB rindu nak dengar suara adik sampai AB pun tak cam suara adik, hehe.



Ahaaa. bile kau nak datang sekolah? Kau datang, tapi aku tidoq kat dorm. Frust woo bile dapat tau ko datang. Huh --'

Ok2, straight tu the point.

AB, mcm mana nyh? Kte senang lupa la apa yg kte hafal, lg un dh la ssh gler nk hafal....\

Dik, first of all, belajar memang susah. Mana ada orang terus-terus jadi pandai. Betul tak? Takde orang goyang kaki terus dapat ilmu, tak pernah ada.

Ulama'-ulama' dulu lagi susah belajar. Mengembara sana sini, ingat senang ke? Kite ni senang sikit la kot sebab dah ada kenderaan. Tambah-tambah sekarang papehal pakai Internet je. Even kamus pun sekarang tak payah susah-susah nak bawak. Just tekan kat Besta, pastu dah dapat.

**pomot besta jap, hehe**

Menghafal ni proses belajar. Dan jugak jihad, sebab antara yang susah. Nak pahala jihad tak? So jangan putus asa okeh?

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Hmmmm, susah hafal dan senang lupa? Dah la susah hafal pastu senang pulak lupe ye. 

Rajin-rajin adik pergi la tanya-tanya student tahfiz. Tanya student tahfiz yang serius tahfiz. Faham dakk maksud aku? Faham-faham sendiri eh.

Tak payah tanya dyorang pun takpe. Tengok je dyorang. Asma kan suke stalk orang. Hehe. Biar situ aku saje bold kan untuk ko bace. HAHA. Wall aku kau stalk, apa kata kau stalk orang-orang macam tu.

Peribadi dyorang bersih, cakap pun dyorang jaga. Haaa, ape lagi? Dyorang tak melalut cam kita-kita ni haa. Tak cakap merapu.

Sebab tu budak-budak tahfiz ni disarankan jaga permakanan dan jaga tingkah laku.


Normal la ape yang kita baca akan lupa. Nama pun manusia suka lupa. Lupa nak buat kebaikan dan lupa akan pelajaran. Asma manusia kan? Hehe. Kidding ajaa, kidding. Bukan selalu pun kann.

Ni dari pendapat aku + rujukan internet + pengalaman aku.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number one: Kalau dah tau senang lupa, jangan la jadikan alasan tu untuk ko study last minit. 

"Alaaa, bace hari ni esok lupe. Better baca dekat-dekat pekse nanti"

Oh no no no never not ! Jangan dik! nanti terbiasa! Masuk U nanti laaagi susah. X caye adik tanye laa senior-senior adik yang dah masuk U. Kalau ada kakak abang pun lagi bagus. 

**nak tanya aku pun boleh tapi aku tak jejak lagi U apatah lagi matriks, hihi**

Pastu, niat nak menghapal tu kena BETUL!!. Adik dapat hafal sebab Allah izin. So, camne nak bagi Allah izin? kena mintak izin lah kat Allah. Aku tau ayat aku tonggang terbalik, so sorry eh. 

Niat tu laa segala-galanya. Niat nak berjihad. Niat nak angkat Islam tinggi-tinggi melalui pelajaran. Niat nak tolong saudara seislam kat Egypt, Syria, Palestin. Niat untuk angkat bangsa. Niat nak ubah negara. Niat nak masuk syurga. Niat nak redha Allah. Bukannye niat nak peksee je. Ape yang adik niat itulah yang adik dapat. 

Niat yang besar-besar, baru laa semangat nak menghafal. Serious talk. Aku kalau mengalah aku ingat niat-niat aku.

Tajdid niat. Cek balik niat ye sayang.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number two: Selalu train neuron adik. Haaa, ape tu? Aku pernah hadiri kem kepimpinan PRS. Akak fasi tu cakap, kita kena gunakan semua neuron yang ada kat dalam otak kita. Kalau tak, neuron tu akan MATI. 

Camne nak bagi 'neuron' tu hidup? 

Dia macam otot jugak. Kalau di train baru jadi kuat. Sama la jugak ingatan, kalau tak digunakan ia akan hilang.

Bagi aku, cara nak train neuron, baca Quran sebelum terbit matahari. Kire lepas subuh la ko baca. Sebab aku rasa otak aku cam bergerak-gerak. **pelik pulak rasa otak gerak-gerak -,-' **

Rajin-rajin berfikir. Rajin-rajin brainstorm. Bagi gerak otak tu. Jangan manja-manjakan sangat otak tuu.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number 3: Apa yang kita baca akan hilang selama 24 jam. Ni kalau tak silap Dato' Fadzilah Kamsah gi tau dalam radio masa aku darjah enam. Lama gile kan? Beliau cakap, teknik belajar yang betul adalah, kalau kita belajar subjek Sains pada haritu, malam tu kena baca balik.



Tapi kalau tak baca, jeng jeng jeng! in Shaa Allah akan lupa dalam masa 24 jam.

Yang ni akak tak pernah buat. Tapi pernah laa try sekali dua, memang sangat-sangat menjadi. 

Tapi agak susah laa kan sebab dengan kekangan kerja sekolah pastu dengan ko amek 11 subjek. Wuuu, kadang-kadang benda ni susah jugak nak buat. Tapi orang yang berjaya takkan jadi kan benda ni sebagai alasan.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number 4: Sebelum nak menghafal tu, ko kena faham apa yang ko nak hafal. Katekan kalau adik nak hafal Hadis, adik kena hayati hadis tu. Hayati ayat demi ayat.

Kalau maths and add maths, akak just boleh cakap: ko hayati nombor-nombor tu :) Aku pun tak tau nak explain cara nak hayati nombor, HAHA !

Bila kita hayati, baru senang ingat. Contoh lain: adik senang ingat plot sesebuah cerita novel, sebab apa? Sebab adik menghayati cerita tu. Sama la jugak kalo hafal lagu, sebab adik hayati lagu.

Contoh macam aku, aku tak pernah hafal lagu Korea. Sebab apa? Sebab aku tak faham bahasa dyorang apatah lagi nak dihayati lalu dihafal. 

Sebab tu kekadang kita pelik, kenapa susah lagi nak hafal Quran daripada hafal lagu? Sebab kita tak cukup hayati Al-Quran tu. Isi makna al Quran tu sangat mendalam. Kekadang kena rujuk-rujuk guru untuk rungkaikan.


Kesimpulannya, kena faham bahan yang nak dihafal.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number five: Jangan tidur petang! Nanti otak lembap! tau! Maksud aku petang tu petang lepas Asar.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number six: Kekadang dosa kita laa yang membuatkan kita ni susah nak menghafal. Allah tak izin. Dosa tu gelap, ilmu tu cahaya. 

Take note dear: Cahaya takkan masuk ke dalam hati yang gelap.

Baca blog kak Afiqah Hairi kan? Bace tak description blog dia? Perasan tak tajuk blog dia?
CAHAYA ATAS CAHAYA. Sesungguhnya aku mengembara untuk mencari cinta yang benar.. Hingga pada saatnya, aku menemukannya dalam Cahaya.. Cahaya yang membawaku mengenal Pemilik Cinta Sebenar.. Dan bila terbaca kalamNya aku terjumpa "Cahaya atas Cahaya"-An-Nur:35.. Belum habis sembah syukurku,..Dia mengajar lagi sesuatu..
Cahaya atas cahaya. Ce adik bukak surah yang dinyatakan tadi. 

"Pelita dalam tabung kaca. Dinyalakan dengan minyak zaitun. Minyaknya sahaja dah berkilau-kilau, apatah lagi kalau dinyalakan. Perumpamaan Allah memberikan cahaya kepada yang dikehendakiNya"

Itu summary je dari ayat tu. 

Cuba bayangkan: Pelita tu dah menyala. Pastu dibias-biaskan pulak dengan tabung kaca. Kan nampak macam berkilau-kilau tu. Pastu pakai pulak minyak zaitun. Minyak zaitun ni kalau kita tengok, dia macam bersinar-sinar even tak dibakar lagi. Apatah lagi kalau dibakar. Mula-mula memang dah bercahaya, pastu bercahay lagi. 

Haaaa, cahaya atas cahaya. Itu baru tafsiran sendiri, belum lagi tafsiran yang sebenar.

Aku harap hati-hati kita macam tu. Dah ada cahaya, bercahaya lagi. Maintain cahaya selalu ada, so senang ilmu tu nak tembus ke dada-dada kita.

Dosa tu la yang memalapkan cahaya. Banyak-banyak buat benda baik. Jangan asek gelakkk je. Dah la suke gelakkan aku, baling buah epal karang, terus tercabut braces. hahaha. 

Banyak ketawa hati mati. Bukan tak boleh, kita berpada-pada. Bak kate kak Muna, Just Nice. Ke ko tak ingat da ape yang dia cakap? 

Then, jaga mata, jaga telinga, jaga seluruh anggota. Okeh ?

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number seven: Pemakanan. Pun kena jaga jugak. Sebab tu pun mempengaruhi hati kita. Jangan makan benda-benda masam. Yang syubhah pun jangan apatah lagi yang haram. Yang ni laa selalu student tahfiz jaga. And no more maggie! Ingat elok sangat ke? 

Jangan makan benda-benda yang pelik-pelik. Nanti dengan engko2 sekali jadi pelik.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number eight: Asma kalau rajin Asma kena rajin-rajin ajarkan ape yang ko belajar tu kat orang lain. Bile lagi Asma ajarkan, lagi melekat kat otak. Sebab Asma selalu sebut-sebut ilmu tu.

Pernah dengar tak kawan-kawan Asma cakap: AB bukannye belajar sangat, asek tiiddooo je kat dorm. Susah nak tengok dia belajar.

Bukan aku tak belajar. Tu fitnah tuuu, haha. Sebenarnya kawan-kawan AB suka tanya AB soalan, AB jawab laa. Tu cara AB laa.

°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number nine: Salah satu petua cara orang tahfiz hafal Quran, yang aku tau la, dia akan ulang, ulang dan terus ulang, sampai lancar. Susah? Biase la hafal memang susah. Kalau tak buat macam tu, terus hilang hafalan dalam masa dua minggu. 

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number ten: Rajin buat la nota. Fakta serabut kekadang susah nak hafal. So, mudahkan nota tu. Jangan susahkan.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number eleven: Dah usaha, lepas tu DOA ! banyak doa-doa yang ko boleh search kat google.

Rujukan: :)  dan :D

Lastly, aku nak cakap: Selamat maju jaya. Harap-harap benda ni berguna untuk ko. Uhibbukifillah <3

~ 8 Syawal 1434 H ~ 

Reactions:

0 positive feedback: