Saturday, 21 December 2013

EDUCAMP 2013: January 2014 intake

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum :)

*edited on 11 nov 2014*

16 December 2013.

What is educamp?

Sebenarnye bendenye interview untuk kemasukan UTP bagi sesi Januari. Kalau yang jenis jenis taknak duduk rumah lama-lama or nak ngelat PLKN haha (mane la tahuu) boleh la nak apply dengan syarat result trial kena sekurang-kurangnya C bagi subjek BM, BI, Maths, addmaths, fizik and kimia. Kena apply online lepas dapat result trial kat website dia.

How about me? Kenapa datang educamp? Sebab aku memang lame da berkenan kat engineering. *bak kate sir din, ikot ayah la kannn, haha. Tambah2 pulak aku jatuh hati kat sini lepas gi kem tahun lepas. Nampak gaye cam sesuai je but unfortunately, UTP tak banyak cabang engineering cam UNIMAP. Aku kalau boleh nak biomedical engineering. Ade la ala-ala doktor sikit tapi kat sini takde pun bende tu. So, aku amek chemical as my first choice.

Malam sebelum pergi tu, ade la member aku budak mrsm da siap bagi segala nasihat sebab dia dah pernah interview mara dulu. Thanks a lot la to him, even aku last last nye aku rasa cam tak guna pulak nasihat dia. Sorry.



Dipendekkan cerita, me and my friend apply and alhamdulillah semua lepas dapat interview. 7.30 dah kena gi daftar itu pun dah ramai yang beratur huhu nasib baik Una dah beratur dulu. Maka, aku pun nyelit je la kat barisan Una.

We got tag.





Lepas daftar kat Chancellor Hall, gi masuk dewan dia. Ada taklimat sikit and pendedahan UTP.

Kitorang dah digroupkan A, B, C, D dan E. E je untuk undergraduate yang lain lain tu semua foundation. Aku grup B same like Una and Intan. Tapi aku banyak luang masa ngan Una sebab waktu sesi grouping terpisah ngan Intan juaaa.

Lepas tu, kitorang kena ikut fasi by group naik bas ke blok B kot untuk persediaan interview.


Sebelum pergi bilik persediaan, kitorang ditenangkan dulu oleh student UTP tu. Akak chinese. Baik and peramah. Dia layan je kitorang ni. Macam macam la orang tanye kat dia. Ade sorang abang UTP ni pun calm kitorang. Dia bagi tip tip sikit. Antara salah satu tip interview berkumpulan adalah:


Supports each other. Jangan nak object orang je. Cuba terima pandangan orang lain dan kalau nak object pandangan org kena hormat orang tu

"...... supports each other, and we will be the family of engineers !"

Lepas tu baru gi bilik persediaan. Kat sini kitorang dibahagi grup lagi kecil. Satu group ada 5 orang: either 3 girls 2 boys or 3 boys 2 girls.

Aku Una Intan ape lagi duduk la kitorang bertiga. Tapi Intan kena tukar sebab nak bagi seimbang. It's okay Intan, still ada Una. Hehehe

Kitorang dapat kad. Ala bukan kad pun tapi kertas, tapi dyorang panggil kad. Pape je laa. Aku dapat kad A. Group B dapat tajuk Air Pressure.

Pelikkan air pressure wakaka. Tapi aku pernah survey blog orang dyorang kate air pressure tu bukan ape pun. Dalam description tu sebenarnye nak kate pasal pollution. Setiap kad ade satu recommendation. Aku punye pasal peranan government.

Masuk jumpa interviewer tu bukan sorang sorang, masuk sekali lima lima. Interview individu situ kumpulan pun situ. 

Interviewer tu punye la maha sporting hahaha orang perak jugak. 

"Tell me about yourself"

"my name is Izzati. I'm from Raja Perempuan Taayah. I live with my family at Spg Pulai blablabla..... I'm active in netball, silat and young scienctist. My highest achievement was at IEIK kunshan..............."

Time ni ok la lagi. Bile soh bentangkan recommendation kite tuh, aku da lain macam da.

In fact, rojak terus. Ala panel tu bukan nye nak tengok sangat pun. Baru aku tahuu. Huhuhu.

Pastu baru sesi berkumpulan. Bincang punye bincang punye bincang, tetibe aku kate: What's your opinion about the increasing of petrol's price?

Dyorang cam setuju jugak pasal tuh. **marah orang nanti. haha** Ye laa, nak kurangkan pollution kann. Naik basikal lagi baguih. hehe

Sampaikan bile bentang hasil perbincangan, Syamil yang cakap dulu pasal harga minyak naik. Panel tu terus pukul meja. Nampak beno tak sukenye. wakakaka. Nakal tak kitorang?

Tapi pape pun, panel tu pesan : nobody's right, nobody's wrong

Budak Dubai tu yang lead kitorang. Dia fasih gak la. Tapi tak bajet pun. Rendah diri orangnye. Same jugak ngan Liyana. Alhamdulillah dapat ahli group yang baik baik dan takde sape yang nak tunjuk pandai ke sombong ke. Thanks kat korang :)

**gmba dyorang takde pon**

Lepas habis interview gi makan and solat zohor kat masjid An Nur. *Nostalgia tempat tuh huhuhu*. Then go for CPSQ test kat lab komputer. Lebih kurang macam personality test.

Ni siyes ngantok. Lepas tu bas bawak kitorang balik ke masjid. Dah habis educamp :)

Masa tunggu Una depan masjid, ade budak perempuan senyum kat aku. Lama pulak tu. 

"kite pernah kenal ke? :D"

Ade ke patut aku tanya soalan cam tuh. Haha. Ni junior taayah form 1 laa. Patut la tak berapa nak kenal. Dia datang sini sebab abang dia yang interview. Kan bagus ade junior camni, tegor senior. Tak macam sorang budak tu, kem 4 hari sampai ke sudah tak tegor. Segan punye pasal. Aku yang cari hang kat sekolah :P

Da alang alang ada junior kat sini, aku mintak dia jadi photographer aku dan Una. hehe. Ape guna ade adik? hehehe




Sementara tunggu mama and abah amek, jalan jalan kat masjid tu. Alahai rinduu. Lusa tu ade khemah ibadah cam tahun lepas aku pergi. Tahun ni tak pergi. Duit takdak :P Labur kat lostworld, kawan punye pasal :P

Okay, btw, bnde yg commonly sgt2 calon2 lepasan spm ni riso adalah...

"Tak fasih english la"
"Nervous"
"Takde pengalaman"
"Susah kee?"

....and many more......

Yang sebenarnya, dlu aku pun macam tu. Tak reti speaking dan sebagainya. Aku tak lepas pun interinterview educamp ni sbb nervous. Oleh sbb educamp ni first interview in my life, so aku just amek pengalaman je. Takde la target nak masuk sgt utp tu. 

Kalau tak fasih english, xpe. Kitorng hrtu cakap rojak. Yang penting kena yakin. Dan idea biar logik. Jangan cakap semberono. Yang penting kena relaks. 

Ade sikit tips, bce selawat byk2 and bce ya azim ya jabbar byk2. Hilgkn nervous dlu bru boleh go on interview. 

And...sila baca bahan bacaan banyak2. 

And kne ingat, kalau ada rezeki tak ke mana. Btw, kalo korang nak taw, soalan educamp utp tiap2 tahun bnde yv sama. So korang yg nak g iv utp ni pandai2 la seek soalan drpd blog2 lain.

Lastly. All the best.

~ 16 Safar 1435 H ~

Reactions:

3 positive feedback:

Anonymous said...

Salam...akak....susah x interview diye.....sbb saya x fasih bi nie...

Yarn Lover said...

Waalaikumussalam adik. umm yang sebenarnya xla susah sampai tak boleh fikir, dan xla senang sgt sampai diambil mudah. mse akk g interview educamp ni dlu kitorang ckp rojak sebenarnye, cuma kalau boleh ckp English la. ade kwn akk, pergi interview scholarship PETRONAS, dia siap mintak izin ckp melayu lagi sblom proceed ke isi isi, and dy lps iv tu. anyway, yg penting kne relax, jgn gemuruh sgt. gemuruh nnty takut blank. all the best :D btw, interview ni akk tak dpt pon sbb akak neves sgt, sbb first time pegi iv

Anonymous said...

salam Akak.. saya pun kena pergi juga sabtu nie and then my english pun broken gile.tak confiedent pun nk p..:-(